Werkwijze

Onderzoek

Het onderzoek is het belangrijkste deel van je bezoek aan de podotherapeut. In dit 30 tot 60 minuten durende consult wordt je dan ook met veel aandacht en zorgvuldigheid onderzocht. Hierbij wordt niet alleen naar je klacht gekeken maar wordt tevens je complete mobiliteit (beweeglijkheid) in beeld gebracht, aangezien sommige klachten een onderliggende oorzaak hebben welke zich in een ander deel van je lichaam kunnen bevinden.

Tijdens een deel van het onderzoek is het meestal noodzakelijk dat je je schoenen, sokken en lange broek uittrekt. Zodat op de juiste manier de stand van je bekken, heupen en knieën kan worden onderzocht. Tevens zijn tijdens het analyseren van het looppatroon de spieren en gewrichten en hun specifieke functies beter zichtbaar.

Een compleet onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

Anamnese:
Dit is een uitgebreid vraaggesprek zodat ik als  podotherapeut inzicht krijg in de aanwezige klacht(en).

Inspectie:
De anatomische stand van het lichaam, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden worden gemeten en bekeken.

Palpatie:
Verschillende structuren zoals spieren, banden en pezen van het lichaam worden gecontroleerd op afwijkingen, pijnplekken, verdikkingen etc.

Functieonderzoek:
De bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten, banden, kapsels en spieren worden getest.

Ganganalyse:
De afwikkeling van de voet en de beweging van de knie, heup, rug en romp worden geanalyseerd tijdens het lopen. Tevens wordt er een zogenaamde RS- scan gemaakt waarbij nauwkeurig de manier van afwikkelen van de voet zichtbaar wordt.

Voetscan:
Via een 2D en 3D scan wordt uw voet digitaal in de computer opgeslagen. Hierna wordt via een geavanceerd systeem de zool op de millimeter nauwkeurig aangemeten op je voet.

Schoeninspectie:
Slijtage van je schoenen geeft veel informatie over je looppatroon en de mogelijke oorzaak van je klachten. Hierbij wordt zowel het dagelijks schoeisel als de eventuele turnschoen gecheckt. Tevens wordt bepaald of het schoeisel geschikt is voor je voet. Indien nodig wordt schoenadvies gegeven.

BELANGRIJK!! Wanneer je gebruik maakt van turnschoentjes, braces, enkelbanden of andere hulpmiddelen neem deze dan ook mee naar het onderzoek.